Ciasteczka kruche
Z ciasta kruchego słodkiego można robić wiele rzeczy np. babeczki korpusowe, babeczki nadziewane, słodkie tarty, rogaliki, spody do ciast owocowych, makowców, serników i mazurków, ale przede wszystkim pyszne ciasteczka, którymi się dzisiaj zajmę.
Składniki:
250 g mąki pszennej
130 g cukru do wypieków
1 jajko
100 g margaryny
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję resztę składników. Zagniatam ciasto. Blat posypuję mąką. Ciasto dzielę na pół, następnie rozwałkowuję jedną z nich. Za pomocą foremek wycinam wybrane kształty. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Powycinane kształty przekładam na blaszkę. Piekę w temperaturze 180०C ok. 8 minut na złoty kolor. Powtarzam czynność na drugiej połowie ciasta. Upieczone ciastka przekładam do metalowego pojemnika, w którym mogę je przechowywać nawet tydzień.🍴
Smacznego!
Super, może coś na halloween?
OdpowiedzUsuń