Ciasteczka kruche
















Z ciasta kruchego słodkiego można robić wiele rzeczy np. babeczki korpusowe, babeczki nadziewane, słodkie tarty, rogaliki, spody do ciast owocowych, makowców, serników i mazurków, ale przede wszystkim pyszne ciasteczka, którymi się dzisiaj zajmę.

Składniki:

250 g mąki pszennej

130 g cukru do wypieków

1 jajko

100 g margaryny 

2 łyżki smalcu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób wykonania:

Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję resztę składników. Zagniatam ciasto. Blat posypuję mąką. Ciasto dzielę na pół, następnie rozwałkowuję jedną z nich. Za pomocą foremek wycinam wybrane kształty. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Powycinane kształty przekładam na blaszkę. Piekę w temperaturze 180०C ok. 8 minut na złoty kolor. Powtarzam czynność na drugiej połowie ciasta. Upieczone ciastka przekładam do metalowego pojemnika, w którym mogę je przechowywać nawet tydzień.🍴






















Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty