CALZONE
Calzone wywodzi się z Włoch. Jest to rodzaj pizzy przypominającej dużego pieroga. Istnieje cała gama farszy. Możecie zrobić go sami lub wykorzystać mój przepis.
Składniki:
Do ciasta:
50 dag mąki pszennej
szklanka wody gazowanej
7 g drożdży w proszku
4 łyżki oliwy
1/2 łyżki soli
1 żółtko jaja kurzego
Do farszu
4 plastry sera cheddar
10 plastrów ulubionej wędliny
garść suszonych pomidorów
pół papryki czerwonej
1 cebula
1 ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
pieprz
sól
szczypiorek wg uznania
2 łyżki masła roślinnego
Sposób wykonania:
Do wody wsypuję drożdże. Odstawiam na 10 minut. Przesiewam mąkę z solą do dużej miski.
Dodaję oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie. Zagniatam. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz. Wędlinę i paprykę kroję w większą kostkę, a cebulę w mniejszą. Ząbek czosnku przeciskam. Cebulę smażę na łyżce masła do zeszklenia. Dodaję masło, paprykę, czosnek, wędlinę, zioła prowansalskie, suszone pomidory, pieprz i sól. Trzymam przez 7 minut na małym ogniu. Studzę farsz. Ciasto dzielę na 9 równych części, każdą wałkuję, następnie nakładam farsz i ser. Zawijam na kształt pieroga. Żółtko jaja lekko roztrzepuję i smaruję nim wierzch. Piekę 30 minut w temperaturze 180℃. Podaję z ketchupem lub innym sosem.🍴
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz