CALZONE

Calzone wywodzi się z Włoch. Jest to rodzaj pizzy przypominającej dużego pieroga. Istnieje cała gama farszy. Możecie zrobić go sami lub wykorzystać mój przepis.

Składniki:

Do ciasta:

50 dag mąki pszennej


szklanka wody gazowanej


7 g drożdży w proszku


4 łyżki oliwy


1/2 łyżki soli

1 żółtko jaja kurzego

Do farszu

4 plastry sera cheddar


10 plastrów ulubionej wędliny


garść suszonych pomidorów


pół papryki czerwonej


1 cebula


1 ząbek czosnku


szczypta ziół prowansalskich


pieprz


sól


szczypiorek wg uznania


2 łyżki masła roślinnego


Sposób wykonania:

Do wody wsypuję drożdże. Odstawiam na 10 minut. Przesiewam mąkę z solą do dużej miski.
Dodaję oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie. Zagniatam. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz. Wędlinę i paprykę kroję w większą kostkę, a cebulę w mniejszą. Ząbek czosnku przeciskam. Cebulę smażę na łyżce masła do zeszklenia. Dodaję masło, paprykę, czosnek, wędlinę, zioła prowansalskie, suszone pomidory, pieprz i sól. Trzymam przez 7 minut na małym ogniu. Studzę farsz. Ciasto dzielę na 9 równych części, każdą wałkuję, następnie nakładam farsz i ser. Zawijam na kształt pieroga. Żółtko jaja lekko roztrzepuję i smaruję nim wierzch. Piekę 30 minut w temperaturze 180℃. Podaję z ketchupem lub innym sosem.🍴

Smacznego!








Komentarze

Popularne posty